Μειωμένη η παραγωγή σταφυλιών Στην Κρήτη…
Ο καιρός μείωσε την παραγωγή και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία, σε επίπεδα που δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν στην παρούσα φάση με ακρίβεια.
Στην Κρήτη
Όπως λένε παραγωγοί, γεωπόνοι και οινοποιοί, οι ποικιλίες που φαίνεται να δείχνουν κάποια αντοχή στον περονόσπορο είναι αυτές των λεγόμενων «ποικιλιακών» οινάμπελων. Αντίθετα, η σουλτανίνα, φαίνεται να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα. Πέραν όμως του περονόσπορου οι αμπελουργοί έρχονται τώρα…αντιμέτωποι και με την ευδεμίδα, που επίσης προκαλεί σημαντικά προβλήματα.
Η παραγωγική περίοδος θα «ανοίξει» φέτος στην Κρήτη με οψιμότητα 10-15 ημερών. Κάποια ποικιλιακά σταφύλια πιθανότατα να παραλαμβάνονται (μικρές ποσότητες) λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο.Στα μέσα του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι πρώτες τιμές των οινοστάφυλων.
Εκεί που θα γίνει…μάχη φέτος είναι στην ελάχιστη σουλτανίνα. «Μάχη» μεταξύ οινοποιών και αποσταγματοποιών τσικουδιάς οι οποίοι να σημειωθεί διαρρέουν τιμές της τάξεως των 35 λεπτών για τη σουλτανίνα. «Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου να παταχθούν οι παράνομες αποστάξεις. Δεν μπορεί κάποιοι που λειτουργούν χωρίς νομιμότητα και δίχως να πληρώνουν φόρους, να ανταγωνίζονται αθέμιτα τις νόμιμες μονάδες οινοποίησης» σχολίαζε χθες μιλώντας στην «Π» οινοποιός του νομού Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά του κρασιού δεν «σηκώνει» τιμές κόστους 35 λεπτών το κιλό για μια μέτρια πρώτη ύλη. «Εγώ πόσο πρέπει να πουλήσω, αν αγοράζω τη σουλτανίνα σε αυτά τα επίπεδα;» διερωτάται ο ίδιος.
Σύσκεψη στην ΚΕΟΣΟΕ
Μια άκρως ανησυχητική κατάσταση έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, στον αμπελοοινικό κλάδο λίγο πριν από τον τρυγητό, με αποτέλεσμα χιλιάδες αμπελουργοί να κινδυνεύουν να μείνουν δίχως εισόδημα και οι αμπελοοινικοί συνεταιρισμοί να απειλούνται να μείνουν εκτός αγοράς, ενώ ταυτόχρονα γνωστά κυκλώματα προετοιμάζουν παρασκηνιακά το φετινό «πάρτυ» τους σε βάρος αμπελουργών και καταναλωτών.
Τα στοιχεία τα οποία κατά την ΚΕΟΣΟΕ συνθέτουν την κρισιμότητα της κατάστασης, μεταξύ άλλων είναι:
Η παντελής έλλειψη θεσμικών παρεμβάσεων (που δεν έχουν μάλιστα κόστος) και η αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών, η στενή συντεχνιακή αντίληψη μερίδας του ιδιωτικού εμπορίου που βλέπει μόνο το δικό της συμφέρον αγνοώντας προκλητικά τα συλλογικά συμφέροντα του κλάδου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα κλπ.
Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης η ΚΕΟΣΟΕ έχει προγραμματίσει σήμερα στις 7:30 το απόγευμα έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των Ενώσεων μελών της στα γραφεία της, στην οποία έχουν προσκληθεί επίσης η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές από όλους του αμπελουργικούς νομούς και αγροτικές οργανώσεις (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ).
Πηγή: Πατρίς