Βραχόκηποι μειωμένης φροντίδας. Είδη φυτών και τεχνικές για την δημιουργία τους
Οι βραχόκηποι αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακής όψης στοιχεία για την διαμόρφωση κάθε μικρού ή μεγαλύτερου κήπου. Όμως η φροντίδα φυτών σε έναν επικλινή και περιορισμένο χώρο συχνά παρουσιάζει διαφορές και σχετικές δυσκολίες, σε σχέση με την αντίστοιχη φυτών τοποθετημένων σε επίπεδα και ελεύθερα παρτέρια.
Συγκεκριμένες τεχνικές στην αρχική διαμόρφωση όσο και η σωστή επιλογή των φυτών ανά περίπτωση βοηθούν σημαντικά στην δημιουργία ενός όχι μόνο καλαίσθητου αλλά και μειωμένης φροντίδας βραχόκηπου.
Η τυπική μορφή του βραχόκηπου στην αρχιτεκτονική τοπίου ορίζεται ως ένας χωμάτινος λοφίσκος με μικρό ή μεγαλύτερο ύψος, η επιφάνεια του οποίου καλύπτεται από φυσικές πέτρες και φυτά σε αναλογία 50/50
Κάποιοι από τους πιο απλούς τρόπους δημιουργίας βραχόκηπων μειωμένης φροντίδας βασίζονται απλά στην μερική …καταστρατήγηση αυτού του ορισμού 🙂 ταυτόχρονα με την επιλογή των κατάλληλων φυτών ανάλογα με την τοποθεσία και τον διαθέσιμο χρόνο μας για την φροντίδα τους.
Τα …πασπαρτού φυτά και για βραχόκηπους που δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, αρκεί να πρόκειται για κήπους περιοχών που δεν επικρατούν παρατεταμένα χιόνι, παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες στην διάρκεια του χειμώνα.
Η δυνατότητα των παχύφυτων, λόγω του ασθενούς και επιφανειακού ριζικού τους συστήματος, να αναπτύσσονται ακόμη και σε ελάχιστη ποσότητα χώματος τα κάνει ιδανικά για χρήση σε βραχόκηπους με πολλές και κοντινά τοποθετημένες πέτρες, ενώ η όψη ενός τέτοιου κήπου που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη παχύφυτων αλλάζει εντυπωσιακά ανά εποχές λόγω των αλλαγών στην απόχρωση του φυλλώματος αλλά και την ανθοφορία κάθε είδους.
Η κλασική εικόνα ενός φυσικά διαμορφωμένου βραχόκηπου δεν είναι άλλη από αυτή που η ίδια η φύση δημιουργεί σε βραχώδη τοπία, τοποθεσίες της ερήμου κλπ με κάκτους που αναδύονται μέσα από τα βράχια και την καυτή άμμο.
Έτσι κανένα φυτό αισθητικά δεν μπορεί να θεωρηθεί καταλληλότερο για χρήση σε έναν παραδοσιακό βραχόκηπο από τα κάθε είδους κακτοειδή, που όπως και τα παχύφυτα ανήκουν στα άνυδρα είδη εξαιρετικά μειωμένων απαιτήσεων σε φροντίδες.
Και οι κάκτοι βεβαίως είναι φυτά κατάλληλα μόνο για περιοχές χωρίς έντονους χειμώνες αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και όταν δεν τους καταστρέφουν καθυστερούν πολύ την ανάπτυξή τους.
Για χρήση σε βραχόκηπους είναι κατάλληλα όλα τα είδη κάκτων χαμηλής ή ψηλής ανάπτυξης ενώ φυσικά μπορούν να συνδυαστούν ανθοφόρα και μη είδη.
Τα υδάτινα στοιχεία προσθέτουν πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα σε έναν κήπο, ακόμη και αν πρόκειται για έναν μηχανισμό μικρού συντριβανιού που απλώς ανακυκλώνει διαρκώς την ίδια μικρή ποσότητα νερού.
Ένας τρόπος δημιουργίας ενός “βραχόκηπου” μειωμένης φροντίδας είναι η χρήση ενός τέτοιου στοιχείου με νερό, που μαζί με τις πέτρες θα καταλαμβάνει την μεγαλύτερη επιφάνεια της όλη διαμόρφωσης, σε συνδυασμό με λιγοστά και εύκολης φροντίδας φυτά.
Αν και δεν ανταποκρίνονται πλήρως στον θεωρητικό ορισμό του βραχόκηπου 🙂 είναι μια εύκολη διαμόρφωση με την μορφή παρτεριού που περιλαμβάνει μικρές και μεγαλύτερες πέτρες και λιγοστά είδη μειωμένης φροντίδας όπως αρωματικά-βότανα (Λεβάντα, Θυμάρι, Αρμπαρόριζα κλπ), ανθεκτικά είδη διακοσμητικών χόρτων (Κάρεξ, Στίπα κλπ) που δημιουργεί σε κάθε κήπο ένα πολύ όμορφο στοιχείο.
Επίσης ένας τρόπος που μειώνει σημαντικά την φροντίδα ενός βραχόκηπου, αφού ακόμη και αν για την διαμόρφωσή του επιλεγεί ένα είδος που απαιτεί συχνά κλαδέματα, συστηματικές λιπάνσεις κλπ αυτά θα γίνονται ταυτόχρονα για όλα τα φυτά.
Και αισθητικά οι βραχόκηποι αυτής της μορφής είναι πολύ ιδιαίτεροι με την επανάληψη να λειτουργεί όχι μονότονα αλλά δημιουργώντας μια όμορφη ενιαία εικόνα πολύ ξεχωριστή, ειδικά σε κήπους μεγάλης επιφάνειας.
Σε βραχόκηπους αυτής της μορφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος καλλωπιστικού με χαμηλή σε ύψος και μεγάλη παράπλευρη ανάπτυξη, ένα παχύφυτο μεγάλης ανάπτυξης (Αλόη, Αγαύη κλπ), αγρωστώδη ή και εποχιακά καλλωπιστικά με πυκνό συμπαγές σχήμα κλπ
Είδη που επίσης δημιουργούν μια πολύ εντυπωσιακή καταπράσινη εικόνα, σε συνδυασμό με κάθε είδους και μεγέθους φυσικές πέτρες, κατάλληλα ακόμη και για περιοχές με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες και έντονους χειμώνες.
Σε έναν βραχόκηπο αυτής της μορφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους μικρής και μεσαίας ανάπτυξης κωνοφόρο όπως και νάνες ποικιλίες από Τούγια, Έλατο, Κυπαρίσσι κλπ, αν και πρόκειται γενικά για είδη ιδιαίτερα αργής ανάπτυξης έτσι και οι κανονικές ποικιλίες θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποκτήσουν το μέγεθος που θα επιβάλλει την μεταφύτευσή τους.
pinterest.com/soulouposeto