Αποδράσεις με άρωμα…ιστορίας

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περάσετε ένα υπέροχο οικογενειακό σαββατοκύριακο, από το να επιλέξετε ένα μέρος, που θα συνδυάζει χαλαρωτικές στιγμές και δραστηριότητες που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον όλης της οικογένειας.

Σας προτείνουμε τέσσερις «θησαυρούς» της Ελλάδας, που αξίζει να ανακαλύψετε μαζί με τα παιδιά σας.

Μυκήνες

ΜυκήνεςΈχοντας επιλέξει ως βάση σας μια από τις κοντινές πόλεις της Πελοποννήσου, όπως για παράδειγμα το ρομαντικό Ναύπλιο, αξίζει να επισκεφθείτε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τις Μυκήνες.

Ονομάστηκαν “πολύχρυσες” και αποτέλεσαν την πόλη του μυθικού βασιλιά Ατρέα και του Αγαμέμνονα και έγιναν διάσημες διεθνώς από τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλίμαν. Η προϊστορική Ακρόπολη των Μυκηνών είναι χτισμένη σε έναν βραχώδη λόφο, ο οποίος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή.

Οι Μυκήνες ήταν το λίκνο του μυκηναϊκού πολιτισμού και ακόμα και σήμερα δεσπόζουν τα επιβλητικά τους τείχη, που φτιάχτηκαν από τεράστιους ογκόλιθους.

Μυκήνες ΛέοντεςΗ περιοχή προκαλεί δέος στον επισκέπτη, καθώς τα καλοδιατηρημένα μνημεία της αντανακλούν την αίγλη ενός πολύ σημαντικού πολιτισμού.

Περιηγηθείτε στα ερείπια της αρχαίας πόλης και ανακαλύψτε την μεγαλόπρεπη Πύλη των Λεόντων, που βρίσκεται στην είσοδο της ακρόπολης, το ανακτορικό συγκρότημα και τον θησαυρό του Ατρέα ή τάφο του Αγαμέμνονα, έναν μεγαλοπρεπή τάφο του 13ου αιώνα π.Χ..

Μυκήνες Τάφοι

Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία ΟλυμπίαΈνας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες, είναι η Αρχαία Ολυμπία. Στη Δυτική Πελοπόννησο, στην ονομαζόμενη και κοιλάδα των θεών, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας και η γενέτειρα των πιο σημαντικών αθλητικών γεγονότων.

Εντυπωσιακά αρχαία κτίσματα, που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες ως τόποι λατρείας, άθλησης και εκδηλώσεων έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα, προκαλώντας θαυμασμό.

Αρχαία Ολυμπία ΣτάδιοΣτον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας θα δείτε το Ιερό του Δία, με τους ναούς και τα κτίρια, που χρησιμοποιούνταν για τη λατρεία του. Η Άλτις, το ιερό άλσος, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα και μέσα σε αυτή αναπτύσσεται ο πυρήνας του Ιερού, με τους ναούς, τους θησαυρούς και τα σημαντικότερα κτήρια του χώρου.

Σε περίοπτη θέση μέσα στον ιερό χώρο δεσπόζει ο γιγάντιος ναός του Δία και βορειότερα ο παλαιότερος ναός της Ήρας.

Αρχαία Ολυμπία ΙεράΤο στάδιο που τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής. Στην αρχαιότητα, στο νότιο τμήμα του υπήρχε και ο ιππόδρομος, ο οποίος όμως παρασύρθηκε από τον Αλφειό ποταμό και δεν σώζεται κανένα κομμάτι του.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο της Ολυμπίας για να δείτε από κοντά τον περίφημο Ερμή του Πραξιτέλους, την Νίκη του Παιωνίου και τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Διός.

Δελφοί

ΔελφοίΑν η εκδρομή σας για το πρώτο τριήμερο του φθινοπώρου έχει ως τελικό προορισμό την Αράχοβα, τον Παρνασσό και τις γύρω περιοχές, τότε οι Δελφοί είναι αναμφισβήτητα το μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε.

Το ιερό των Δελφών βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού, ανάμεσα σε δυο τεράστιους βράχους, τις Φαιδριάδες, και αποτέλεσε το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.

Δελφοί ΙερόΥπήρξε ο ομφαλός της γης, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία εδώ έγινε η συνάντηση των δύο αετών, που έστειλε ο Δίας από την άκρη του σύμπαντος για να υποδείξουν το κέντρο του κόσμου.

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει δύο τεμένη, το ένα αφιερωμένο στον Απόλλωνα και το άλλο στην Αθηνά. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το ιερό της Αθηνάς Προναίας και θαυμάστε την Θόλο και τα ερείπια τριών ναών της θεάς.

Δελφοί!Δείτε ακόμα την Κασταλία, την ιερή κρήνη των Δελφών, με το νερό της οποίας ξεδιψούσαν οι επισκέπτες που έρχονταν από μακριά και εξαγνίζονταν πριν την είσοδο τους στο μαντείο. Το πιο σπουδαίο σημείο είναι ο ναός του Απόλλωνα, το σημείο όπου η ιέρεια Πυθία έδινε τους χρησμούς της, έχοντας μπει σε κατάσταση ιερής μέθης.

Δελφοί!!Στην περιήγηση σας θα δείτε ακόμα το αρχαίο θέατρο και το στάδιο, πάνω από το ιερό του Απόλλωνα. Το στάδιο είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημείο του είδους του και είναι ταυτισμένο με τους Πυθικούς Αγώνες. Στο μουσείο παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά ευρήματα από την αρχαιολογική έρευνα, η ιστορία του μαντείο και του δελφικού ιερού.

Ναός της Αφαίας, Αίγινα

ΑφαίαΈνας από τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς για κοντινές αποδράσεις, το νησί της Αίγινας, κρύβει έναν μεγάλο πλούτο αρχαιολογικών μνημείων, που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

Βόρεια του νησιού είναι κτισμένος ο ναός της Αφαίας, ένας δωρικός ναός, που δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου, πάνω από το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Μαρίνας, προσφέροντας εκπληκτική θέα στη θάλασσα.

Αφαία!Το μνημείο διατηρείται σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση, προκαλώντας δέος από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσετε. Κτίστηκε το 480 π.Χ., μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και σήμερα σώζονται οι 24 από τις 34 συνολικά κολώνες του.

Αφαία!!Τις μέρες που η ατμόσφαιρα είναι καθαρή μπορεί κάποιος να διακρίνει το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, καθώς και την Ακρόπολη της Αθήνας, γεγονός που ενισχύει τις έρευνες για την ύπαρξη του ιερού τριγώνου της αρχαιότητας, αφού οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο.

tampouloukia.gr

Αφήστε μια απάντηση